Isolatie
Dakisolatie kosten
Dakisolatie is een goede manier om het wooncomfort te verhogen en de energiekosten te verlagen. Voordat je voor deze isolatiemaatregel kiest is het belangrijk om te controleren of dakisolatie voor jouw woning mogelijk en nodig is. Veel huizen van na 1980 beschikken immers al over dakisolatie. Voor deze woningen kan het interessant zijn om te kijken of er nog verbetering mogelijk is.
Hoe je dak geïsoleerd wordt hangt af van het soort dak. Bij het isoleren van een plat dak heb je twee keuzes: de warm-dak methode of de omgekeerd-dak methode. Bij de warm-dak methode wordt er isolatiemateriaal onder de dakbedekking gelegd en bij de omgekeerd-dak methode wordt dit bovenop de dakbedekking aangebracht. De omgekeerd-dak methode is weliswaar minder arbeidsintensief, maar isoleert ook minder goed dan de warm-dak methode.
Heb je een hellend dak? Dan kun je ervoor kiezen om deze van binnenuit of van buitenaf te isoleren. De keuze die je daarin maakt is afhankelijk van jouw wensen. Bij isolatie van buitenaf liggen over het algemeen wel wat hoger.
Vloerisolatie kosten
Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht. Kruipruimte isolatie is het meest voorkomend. Bij kruipruimte isolatie wordt er isolatiemateriaal aan het plafond van de kruipruimte geplaatst. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waar je kruipruimte aan moet voldoen.
Mocht je geen geschikte kruipruimte hebben, dan kun je kiezen voor bovenvloerse isolatie. De aanpak hiervan is afhankelijk van jouw type ondervloer, beton of hout. Bij een houten ondervloer wordt isolatiemateriaal onder de vloerplanken neergelegd. Bij een betonnen vloer is het net andersom, hierbij wordt bovenop de ondervloer isolatiemateriaal aangebracht.
Wil je vloerverwarming aanleggen? Dan zul je de gehele vloer moeten vervangen, want zonder een goed geïsoleerde vloer krijg je hogere energiekosten.
Gevelisolatie kosten
Er zijn twee manieren van gevelisolatie, namelijk binnengevel- en buitengevelisolatie.
Binnengevelisolatie
Bij binnengevelisolatie wordt aan de binnenkant van de muren isolatie geplaatst. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van kant-en-klare panelen of een voorzetwand.
In het geval van kant-en-klare panelen worden de isolatieplaten die al voorzien zijn van dampremmende laag en een gipsplaat op de muur gezet. Deze worden tegen een verticale isolatiestrook aangeplaatst, die een kleine spouw creëert.
Als er gekozen wordt voor een voorzetwand dan wordt er een houten raamwerk geplaatst, welke wordt gevuld met isolatiemateriaal. Deze isolerende wand wordt vervolgens afgedekt met platen van hout of gips die behangen of geschilderd kunnen worden.
Buitengevelisolatie
Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel geplaatst. Bij deze vorm van isolatie plaatst het isolatiebedrijf isolatieplaten tegen de buitenmuren aan. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal afgedekt met gevelbekleding, zoals steenstrips, stucwerk of gevelplaten.